Förlossningsberättelse del 2

KATEGORI: GRAVID/BARN

Ni kan läsa första delen lite längre ner!

Vi kom som sagt tillbaka till förlossningen igen vid halv 11 efter att ha blivit hemskickade. Väl på plats så mötte Maria upp oss, samma tjej som vi hade på morgonen vilket var skönt. Hon ville gärna följa med in på toan och se hur min binda såg ut eftersom vattnet gick hemma. Just precis då fick jag en väldigt stark värk son hon hjälpte mig att andas igenom. Ganska skönt att hon va där just då så hon fick se att det faktiskt gjorde väldigt ont. Efter att ha undersökt mig och konstaterat att jag var öppen 5 cm och även att värkarna var mycket starkare än när vi varit inne tidigare så sa hon att vi blir kvar där och frågade om jag ville byta om då vi skulle bli flyttade till ett förlossningsrum. Där gick det verkligen upp för mig att vi snart skulle få träffa vår lilla tjej. Det var med skräckblandad förtjusning jag bytte om till dom omtalade förlossningskläderna. Jag blev även frågade om jag ville ta ett bad som jag gjorde innan Elise kom och jag minns hur skönt jag tyckte det va då värkarna inte gjorde lika ont där i. Det vara bara det att precis innan vi skulle gå mot badet så gör värkarna ondare än tidigare och jag kände att nu står jag inte ut längre utan lustgas så jag sa det till Maria att jag inte kommer kunna bada utan vill ha lustgas direkt för nu är värkarna outhärdliga.

Vid 12 tiden så fick jag lustgas och tack gode gud. Dock tog det ett par gånger innan den verkligen hjälpte då man måste andas i den precis när man känner att värken är påväg men jag gjorde det lite sent till en början. Hon bad mig även sitta på en pall och hjälpa bebis ner då hon fortfarande va ganska högt upp, va inte sådär supersugen på att sitta på en hård pall då jag inte ens ville röra mig ur fläcken. Men eftersom jag ville att allt skulle dra igång så var det vara att lyda order. Jocke satt bakom mig så när varje värk kom så tröck han på min rygg samtidigt som jag lutade mig mot honom, detta funkade rätt bra och emellan värkarna kunde vi skratta, skoja och ta kort.

När jag hade lagt mig i sängen igen så bad jag dels om att dom skulle höja lustgasen men också om epidural. Då ville dom först undersöka mig och se hur pass öppen jag va innan, jag va då öppen 6 cm och dom började då sätta in dropp. Ca 20 min efter det började jag känna ett enormt tryck nedåt och att något var på gång så då ville dom göra en undersökning igen innan dom satte in epiduralen, och känslan jag hade stämde då jag nu va öppen 10 cm. Så på 15-20 min hade jag alltså öppnat mig 4 cm. Med andra ord var det försent för bedövning, känslan som jag kände då när jag skulle föda utan bedövning var skrämmande. Men dom lugnade mig med att hon snart är ute och att jag varit så duktig och skulle klara detta galant. Det häftiga var ju att jag faktiskt skulle vara mer medveten denna gång och ha mer kontroll än vad jag hade med Elise.

Nu var det alltså dags att krysta, det gjorde så förbaskat ont här minns jag men jag kände ändå att jag hade kontroll och barnmorskan va ett enormt stöd, likaså Jocke. Eftersom jag inte hade nån bedövning så missbrukade jag lustgasen istället haha. Dom fick be mig ta bort den flera gånger så jag fick vanligt syre och inte bara andades genom lustgasen. Efter en stund bad dom mig vända mig på sidan med ett ben upp på det där fotstödet. Hur i helvete ska det gå till var min första tanke men med deras hjälp gick det. Dock var den ställningen allt annat än bekväm när jag skulle krysta. Efter några försök fick jag äntligen vända mig tillbaka på rygg och här hjälpte dom mig att hålla upp benen mot magen så jag kunde trycka på ordentligt. Nu brände det nåt enormt där nere och jag kände att kommer hon inte på nästa värk så går hela jag sönder. Efter några krystar kom hon äntligen ut, skrikandes och helt perfekt. Moderkakan kunde dom dra ut, sist minns jag att jag fick krysta ut den också. Min första fråga när Vera kommit upp på bröstet va sprack jag? Nae ingenting sa dom då, "va inte ens en bristning?" "Nae inte ens det" det kändes sååå skönt. Även om jag hade en väldigt bra och normal förlossning med Elise så var denna bättre. Och då hade jag inte ens bedövning nu. Hade jag vetat att det inte var värre än så utan bedövning hade jag nog inte velat ha det. Epidural kan medföra lite problem såsom svårt att kissa efter och göra så att man inte känner krysyvärkarna lika starkt. Denna gång hade jag inga problem alls att gå på toa precis efter. Dock fick jag som eftervärkar vilket tydligen är vanligt med barn nr 2 men jag fick 3 tabletter mot det som började värka efter 35-40 min. Hela upplevelsen av denna förlossning får högsta betyg helt klart. Världens bästa team på 4 personer som bestod av mIg, Jocke och 2 barnmorskor. Dom tog verkligen hänsyn till mitt förlossningsbrev samt hjälpte mig med andningen under hela förlossningen. Efteråt har jag inte haft några större besvär och jag kunde börja träna lite lätt redan efter 1 vecka.

3450 g och 51 cm kärlek


Kommentarer
• Anonym

Kan inte du lägga ut ditt förlossnigsbrev? Ja de detaljerna du vill lämna ut! Jag ska skriva ett men kört fast helt hur jag skall lägga upp det! Snälla snälla! Jag ska ha barn nr två och jag kommer inte "ihåg" mitt första så allt jag skrivit är rubriken. Jag har så mycket jag vill ha med! Kram

Svar: Det är dessvärre kvar där. Lämnade in det när
Vi kom. Jag körde punktform för att göra det så enkelt som möjligt. Jag hade bland annat med att jag ville ha nån som kunde ge tydliga direktiv och inte nån "mes" och att om det drog ut för mycket på det så ville jag ha hjälp att hålla upp benen så jag kunde ta i. Dom tog
Verkligen hänsyn till varenda punkt jag hade med. Lycka till när det är dags:)
Nathalie Gustafsson

2016-11-30 @ 22:39:39

Kommentera här

Namn
SPARA
Mejl

HemsidaRSS 2.0